Heiligen Ikonen

Heilige Agatha van Catania met vitaFormaat: 30 x 40 cm


De heilige Agatha (225 – 251) werd geboren in Catania op Sicilië in een welvarend christelijk gezin.

Zij was erg mooi en de landvoogd Quintianus, een fanatiek vervolger van christenen, werd verliefd op haar, maar zij wees hem af.
Daarop liet hij haar gevangennemen en martelen, in een poging haar tot andere gedachten te brengen en het christendom te laten afzweren.

In de onderrand van deze icoon zijn haar lotgevallen afgebeeld.
Links onder is Quintanus te zien, gezeten op een troon, wijzend naar de mooie Agatha. Vervolgens is te zien hoe zij wordt gemarteld. Een soldaat snijdt in opdracht van de landvoogd, haar borsten af met een zwaard.
Nog meer martelingen volgden. Te zien is hoe Agatha op een bed van hete kolen is geplaatst. Volgens de Legenda Aurea volgde hierop een aardbeving en dreigde een vulkaanuitbarsting van de Etna. Deze vulkaan is eveneens afgebeeld.

Daarop verscheen ’s nachts een oude man, Petrus, in de gevangenis om de wonden van Agatha te verzorgen en te genezen.
Toen de rechter haar de volgende dag vroeg hoe dit kon, verklaarde ze dat dit het werk was van Christus. Op de ikoon is Agatha afgebeeld, knielend in gebed, terwijl in de rechter bovenhoek van haar gevangenis de zegenende hand van God is afgebeeld. De zgn.’ Dextra Domini’.

Nog meer martelingen volgden en de heilige stierf op 5 februari 251 aan de gevolgen daarvan.
Al een jaar later werd Agatha heilig verklaard, zonder zoals gebruikelijk, eerst als ‘zalig’ te worden beschouwd . De oorzaak hiervan  was dat haar sluier een belangrijk reliek bleek. Toen in 252 de Etna uitbarstte en Catania dreigde te verwoesten, droeg men haar sluier in een processie door de stad. Catania bleef gespaard voor de lavastromen.  Dat gebeurde in 1674 nogmaals.

Volgens de legende zou de aartsengel Michael zelf haar sarcofaag hebben gesloten. Ook dat is onderaan op deze ikoon afgebeeld. Bovenaan links is  de engel met het deksel, en rechts met de ziel van de heilige en een boekrol te zien. De tekst op de boekrol luidt:

O οσóνος σου είς τον αιωνα του αιωνος  (Uw troon is in alle eeuwigheid)

Gezien haar levensverhaal is het begrijpelijk dat de heilige Agatha  o.a. wordt aangeroepen bij brandwonden, brandgevaar en bij borstkwalen.
De tombe met relieken van de heilige bevindt zich in de dom van Catania en er wordt nog elk jaar een processie in de stad gehouden.

Op deze ikoon is de heilige afgebeeld met een martelaarskruis in de rechter hand, en haar sluier in de linker.

De inscriptie luidt: ‘H ΑГiΑ  ΑГÀθΑ  (Heilige Agatha)

 

 

 

Bewaren

Powered by Spearhead Softwares Joomla Facebook Like Button