Heiligen Ikonen

Heilige PanteleimonPanteleimon, ook wel Panteleon genoemd.

Formaat: 24 x 30 cmDe naam ‘Panteleimon’ komt uit het Grieks en betekent: ‘Hij die genade afsmeekt’. De heilige zou in de derde eeuw na Christus geboren zijn als zoon van een christelijke moeder en niet-christelijke vader, die senator was. Van jongs af was hij geïnteresseerd in de geneeskunst. Hij werd daarin opgeleid door een priester, Hermelaos (of Hermelius), die ervoor zorgde dat Panteleimon zich liet dopen. Hij zou voor vele wonderbaarlijke genezingen hebben gezorgd, waaronder het weer levend laten worden van een jongetje dat gestorven was na door een adder te zijn gebeten.
Vanwege zijn geloof werd de heilige door de keizer ter dood veroordeeld. Alvorens onthoofd te worden, bad hij tot God met het verzoek zijn beul te vergeven. Bij zijn onthoofding vloeide geen bloed, maar er kwam melk uit de wonden. Ook wordt wel verhaald dat hij zou zijn gemarteld, voordat hij werd onthoofd. Dat gebeurde bij een dorre olijfboom.

‘Waar het bloed stroomde, werd alles groen en mooi; en de dorre boom kwam tot bloei en droeg zoete vrucht. En waar zijn bloed maar heenging, bloeiden rozen, lelies en viooltjes. Op het zien daarvan liet zich weer veel volk dopen. En de heilige Pantaleon dankte God voor zoveel genade’.

Meer informatie over deze heilige: heiligennet

De heilige wordt op ikonen afgebeeld als een jonge man, zonder baard, en met krullend haar. Hij draagt een rode bovenmantel en een blauw onderkleed. Hij wordt afgebeeld met een medicijnkistje en een spatel (om de medicijnen mee toe te dienen).

De inscriptie luidt: ‘De heilige Panteleimon’ (Ό ΑΓΙOΣ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜωΝ)

 

 

Bewaren

Bewaren

Powered by Spearhead Softwares Joomla Facebook Like Button