Feestdagen Ikonen

Aanbidding van de Wijzen (2)
Formaat:  22 x 26 cm

Naar een moderne Russische icoon van Svetlana Bogatova.


In een voor ikonen zo kenmerkend landschap met trapvormige bergen, bevindt zich de grot, waar de geboorte  van Christus plaats heeft gevonden.
Voor de grot is het pasgeboren kindje afgebeeld, liggend in een op een sarcofaag(een verwijzing naar zijn dood en opstanding) lijkende voerbak met hooi. Er achter staan een os en een wit paardje: in het oude Rusland kende men geen ezels en daarom wordt op ikonen een wit paardje afgebeeld.
Maria zit er naast, kijkend naar haar kind, haar handen in gebed  geheven. Achter haar staat Jozef.  Aan de rechterkant is een groepje van drie wijzen (drie koningen) te zien. Het zijn, zoals op ikonen gebruikelijk is, mannen van verschillende leeftijden. Een jonge man, die zijn kroon af neemt uit eerbied voor het kind. Een man van middelbare leeftijd staat rechts , en een oude koning knielt bij de kribbe.
Zij bieden aan de pasgeborene kostbare geschenken aan: goud, wierook en mirre en ze dragen kostbare gewaden en rijk versierde kronen.  Midden boven is de aartsengel Gabriel afgebeeld, met de ster van Bethlehem  in zijn handen. De stralen wijzen de plaats aan waar het kind geboren is.

De inscripties luiden:
IC XC (Jezus Christus), MP θY (Meter Theou, Moeder Gods), ĨωCΗфζ  (Jozef)
Het aureool van het kind is een kruisnimbus, met de letters  Ό ω  N (Hij die Is, De Zijnde)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Powered by Spearhead Softwares Joomla Facebook Like Button