Even voorstellen

Contact

Ik vind het fijn om de ikonen te exposeren, om ze zo aan belangstellenden te laten zien. Of om tijdens een lezing over ikonen en het schilderen ervan te vertellen. Wilt u me daartoe in de gelegenheid stellen, dan hoor ik dat graag.
Ook als u een ikoon van mijn hand wilt kopen, of als u meer informatie of een prijsopgave wilt ontvangen, kunt u contact met me opnemen.

Liesbeth Smulders
Zandseveldweg 19
5845 CG Sint Anthonis
tel. 0485-382643

E-mailadres:         
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gastenboek

Hier kunt u uw reactie of vraag achterlaten. En kunt u zien wat anderen geschreven hebben.

Introductie

Mag ik me even voorstellen....
Mijn naam is Liesbeth Smulders.
Jaren geleden ben ik door een cursus ‘Kunstgeschiedenis en Schilderen’  in aanraking gekomen met ikonen. Deze maakten een enorme indruk op me. Zeker toen ik meer te weten kwam van de bijzondere manier waarop een ikoon wordt vervaardigd. Om te ervaren hoe dat in zijn werk gaat, en de techniek te leren, volgde ik diverse cursussen bij Mariëta Rotariu.
Het polimentvergulden heb ik later geleerd bij Esther den Engelse.
Inmiddels geef ik zelf cursussen en ik vind het heel erg fijn dat ik deze prachtige techniek ook aan ander mensen mag doorgeven.

Het hele proces van het prepareren van de plank tot en met de laatste penseelstreek is bijzonder. De schildertechniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van huidenlijm, krijt, eigeel en pigmenten, blijft me boeien.

Mijn ervaring is: een ikoon wordt niet zozeer geschilderd, maar een ikoon ontstaat als het ware, laagje na laagje, met de voortekening als basis.
Door de gelaagde opbouw zijn de onderliggende kleuren van grote invloed op het uiteindelijke resultaat. De kleurvlakken zijn nooit helemaal egaal. Dit zorgt, ondanks de misschien wat starre compositie, voor een zekere levendigheid. 

Ook de symboliek spreekt mij aan: de betekenis van de gebruikte kleuren, de houding en oogopslag van de afgebeelde heiligen, de gebaren van de handen, het omgekeerde perspectief waardoor je als toeschouwer bij het afgebeelde wordt betrokken. En niet te vergeten alle verhalen en legenden omtrent een ikoon en de daarop afgebeelde heilige.

Om anderen daarvan mee te laten genieten, heb ik bij iedere ikoon in de galerie een korte beschrijving van de achtergrond, symboliek en inscripties opgenomen. En als u ikonen van mijn hand 'in het echt' wilt zien, bent u welkom in het Iconenatelier Sint Agatha. (Kloosterlaan 24, 5435 XD Sint Agatha). Openingstijden.


 

 

 


Als u belangstelling heeft voor een van de ikonen, of meer informatie wilt, mag u uiteraard contact met me opnemen.

Foto's van alle activiteiten kunt u vinden op facebook.

 

Woord van dank
Deze site was zonder hulp van een aantal personen nooit tot stand gekomen.
Daarom wil ik heel hartelijk bedanken:

Kay Lucas voor de technische hulp bij het bouwen van de site, de uitleg en de handleidingen. En mijn zonen Andreas en
Hendrik Smulders voor het meedenken, hun advies en praktische hulp bij het invoeren en aanpassen van teksten en afbeeldingen.

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Softwares Joomla Facebook Like Button